:KATSO VIDEO: Orkidea on täydellinen kasvi ystävänpäiväksi – Näin sen saa kukoistamaan

Talvi on orkidean kulta-aikaa! Se on eksoottinen, monivuotinen kasvi, josta on olemassa lähes 25 000 eri lajiketta. Orkidean pystysuora varsi ja sen nippumaisesti kasvavat kukinnot erottavat sen muista kasveista helposti. Monet luulevat, että orkidea on vaativa ja vaikeasti hoidettava kasvi, mutta se on vain myytti. Tosiasiassa se on tavattoman helppohoitoinen kukka ja erinomainen lahja kasveista pitävälle ystävälle tai puolisolle.

Orkideoita kasvaa luonnossa Aasiassa ja Australiassa. Siellä orkideat kasvavat puihin tarrautuneina, jolloin ne voivat hyödyntää puista valuvaa sadevettä. Suomessa yleisin orkidealaji on perhosorkidea (phalaenopsis). Sitä löytyy monissa eri väreissä, ja se on helppo saada kukoistamaan kotona.

Sijoittaminen

Orkidea rakastaa valoa, mutta se ei viihdy suorassa auringonvalossa. Se menestyy parhaiten noin 18–25 asteen lämpötilassa eli huoneenlämpö on sille otollinen.

Multa

Orkideat tulee istuttaa erityiseen kasvualustaan, joka koostuu rakenteeltaan erilaisista kaarnan palasista. Orkidean juuret viihtyvät parhaiten tämän alustan tarjoamassa, huokoisen materiaalin muodostamassa kasvuympäristössä.

Kastelu

Kun juuret näyttävät harmaalta ja orkidea tuntuu kevyeltä, on kastelun aika. Kasteluväli on yleensä 5–12 päivää. Kukka tarvitsee vähemmän kastelua lepoaikana ja enemmän kasvukaudella.

1. Laita kukka ämpäriin, jossa on huoneenlämpöistä vettä, ja pidä sitä siellä, kunnes kasvualusta on täysin kastunut.

2. Nosta orkidea ylös ja anna ylimääräisen veden valua pois.

3. Ennen kuin asetat kukan takaisin ruukkuun, täytä ruukku koristekivillä ja sen jälkeen vedellä aina kivien reunaan asti. Kosteus ulottuu näin korkealle, mistä orkideat pitävät.

Ravinteet

Kukinnan aikana orkidealle annetaan ravinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Orkideoille on oma erityinen ravinteensa, jota on saatavilla sekä nesteenä että puikkoina. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita äläkä ylitä annosmäärää.

Orkidea tarvitsee säännöllistä kastelua, mutta sen seisottaminen vedessä liian pitkään ei ole sille hyväksi. Seuraavaksi viisi muuta vinkkiä, jotka auttavat orkideaasi menestymään – ja toivottavasti kukkimaan uudelleen.

1. Uudelleenistuttaminen
Orkidea tulee siirtää, jos se kasvaa ulos ruukusta tai kasvualustan maaperä on menettänyt ilmavuutensa.

2. Orkidean leikkaaminen
Jotta orkideasi jatkaisi kukkimistaan, leikkaa sen kuihtuneet ja kuivuneet varret. Varsi on valmis leikattavaksi, kun se on väriltään ruskea. Ilmajuuret keräävät vettä ja antavat kasville energiaa, joten älä leikkaa niitä tai muita vihreitä juuria.

3. Sijainnin vaihtaminen
Onko orkideasi lehtiin ilmestynyt pieniä mustia pisteitä? Silloin orkideasi saa liikaa aurinkoa. Siirrä kukka toisen ikkunan eteen tai sijoita se liialta auringonvalolta suojaavan verhon taakse.

4. Lisäkosteutus
Pidä lähistöllä suihkepulloa, jotta voit antaa kasvin lehdille lisäkosteutta kuivassa sisäilmassa. Älä suihkuta vettä suoraan kukkiin, sillä ne ovat herkkiä kosteudelle.

5. Oikea maaperä ja lannoittaminen
Jotta kukkasi menestyisi parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitset sen hoitoon oikeanlaista orkideamultaa sekä ravinteita.