:MARJAT: Tämä marjavuosi muistetaan!

Poikkeuksellinen vuosi nosti vihdoinkin marjastuksen sille kuuluvaan arvoon. Loistava sato ja ennätyksellinen poimintainnostus sai pakastimet pullistelemaan marjoista. Marjoja ja marjastusta tarkastellaan Luonnosta Sinulle -verkkojulkaisun erikoisnumerossa monipuolisesti eri näkökulmista.

Poikkeukselliset olosuhteet synnyttivät ehkä jopa tavanomaista marjakesää vilkkaamman keskustelun marjanpoiminnasta ja sen sivuilmiöistä. Pitääkö paikkansa, että suurin osa marjasadoista mätänee metsiin? Entä tuhoaako poimuripoiminta marjakasvustot ja tulevat sadot? Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta tarkastelee marjastusmyyttejä.

Puhtaat ja terveelliset metsämarjamme kiinnostavat myös maailmalla, erityisesti luomuna. Ne eivät ole kuitenkaan ole automaattisesti luomua, vaan vasta sitten, kun se on luomusertifioitu. Sertifioinnilla voimme todentaa laatua ja alkuperää, ja luomukeruualueiden laajentaminen on tärkeä tavoite sekä hieno mahdollisuus. Anne Annala Suomen Metsäkeskuksesta kertoo, kuinka Luomua metsäluonnosta -hanke toimii tilanteen parantamiseksi.

On arvioitu, että terveellisellä, erityisesti marjoja sisältävällä ruokavaliolla, olisi mahdollista vähentää terveydenhoitokustannuksia jopa 20 % perustuen sairauksien ennaltaehkäisyyn ja parempaan hallintaan. Tutkijoiden erityisen kiinnostuksen kohteen on tällä hetkellä puolukka, runsassatoisin ja kerätyin marjamme. Tutkimustuloksista ja -tilanteesta puolukan vaikutuksista mm. lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen sekä suun hiivan ja kariesta aiheuttavan bakteerin alentamiseen tarkastelevat Riitta Ryyti Kiantama Oy:stä ja Mari Jaakkola Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksiköstä.

Marja-annoksen lisääminen ruokavalioon voi parantaa huomattavasti esimerkiksi kuidun ja C-vitamiinin päivittäistä saantia. Tiina Sirkjärvi ja Heli Reinivuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertovat uusista marjojen ravintoarvotiedoista, ja neuvovat, kuinka Finelin ruokapäiväkirjaa täyttämällä voi tarkistaa, vastaako päivittäinen ravintoaineiden saanti tarvetta ja paljonko esimerkiksi marja-annos parantaa ravintoaineiden saantia.

Terveelliset luonnontuotteet tarjoavat virkistävän ja vastuullisen vaihtoehdon yhdistysten ja koululuokkien varainhankintaan sekä kerättävinä raaka-aineina, myös myyntituotteina. Varainhankinnasta ei tarvitse ilmoittaa verottajalle, mikäli sitä ei tehdä säännöllisesti ja merkittävässä mittakaavassa. Niinpä esimerkiksi luokan tai seuran joulumyyntitempauksen tuotot kahisevat puhtaana kassaan. Useilla yrityksillä varainhankintaan on jo valmis ja helppo konsepti.

Vaikka tänä vuonna marjasatoa saatiinkin hienosti talteen, on menetelmiä, laitteita ja organisointia tarvetta kehittää. Huoltovarmuuden ja varautumisen kannalta on riskialtista olla ulkomaisten poimijoiden varassa. Arktiset Aromit ry ja Keksintösäätiö sr etsivät ratkaisuja talteenoton tehostamiseen. Idea- ja keksintökilpailuun, jossa parhaille on luvassa huomattavat palkinnot, voi osallistua helmikuun loppuun asti.

1/2020 Arktiset Aromit ry:n luonnontuotealan julkaisu teemana MARJAT