Kierrätys kiinnostaa suomalaisia myös kasveissa – Hävikkikukkakauppa Kukkis kierrättää Plantagenin myynnistä poistuneet kasvit

Plantagenin viestintäpäällikkö Charlotte Gjone

Ympäristönsuojelu ja kestävän kehityksen tukeminen kiinnostavat yhä enemmän suomalaisia myös kasviharrastuksessa ja puutarhan hoidossa. Plantagenin kasvitrendit 2022 -raportin mukaan kuusi kymmenestä suomalaisesta harrastaa jonkinlaista kierrätystä puutarhassaan, parvekkeellaan tai terassillaan. Samalla myös puutarha-alan yrityksiltä odotetaan enemmän toimia luonnon hyväksi.

Kestävän kehityksen näkökulmat ovat keskiössä ja jatkuvan kehityksen kohteena Plantagenin toiminnassa. Plantagenin tutkimusten mukaan nämä näkökulmat ovat yhä tärkeämpiä myös sen asiakkaille.

– Liityimme juuri vuoden alkupuolella ilmastonmuutosta hillitsevään Science Based Target -aloitteeseen ja olemme myös uudistamassa yrityksen kestävän kehityksen strategiaa, Plantagenin viestintäpäällikkö Charlotte Gjone kertoo yrityksen viimeisimmistä vastuullisuustoimenpiteistä.

Plantagen on tehnyt yhteistyötä Suomen ensimmäisen hävikkikukkakauppa Kukkiksen kanssa sen perustamisesta, vuodesta 2019, lähtien. Lapinlahdessa sijaitseva hävikkikukkakauppa Kukkiksen yrittäjä Armi Kunnaala hakee hävikkituotteita muun muassa Espoon ja Vantaan Plantageneista ja tekee niistä jälleen myyntiin kelpaavia, esimerkiksi kukka-asetelmia ja -kimppuja. Ensi kesäksi tällä helsinkiläisellä kukkakaupalla on taas paljon unelmia ja suunnitelmia.

– Korona vähensi kysyntäämme runsaasti, kun monet juhlat ja tapahtumat peruttiin. Nyt tulevaisuus kuitenkin näyttää taas valoisammalta näin kesäkukka- ja hyötykasvisesongin kynnyksellä. Olemme juuri sopineet yhteistyöstä Aula-työkodin kanssa ja muutenkin kukkakauppamme alkaa olla jo aika tunnettu. Varsinkin kesäisin meillä käy runsaasti myös vapaaehtoisia ja järjestämme myös erilaisia työpajoja, kuten kukkaseppeleiden sidontaa. Olemme käyneet myös pop up -konseptilla monissa paikoissa esittelemässä toimintaamme ja se jatkuu myös tänä vuonna, Kunnaala sanoo.

– Luovuus on hieno lahja. Armi antaa ihmisille paljon hyviä kokemuksia kukista valmistetuilla asetelmillaan, jotka olisivat muuten menossa roskiin. Arvostan todella hänen tapaansa nähdä kauneus epätäydellisyydessä. Hänen liiketoimintansa on loistava esimerkki kestävästä liiketoiminnasta, hän tekee hyvää ympäristölle ja luo hyviä kokemuksia paikalliselle yhteisölle. Armi ilahduttaa kukillaan usein myös esimerkiksi vanhainkoteja, Gjone toteaa.

– Yhteistyö Plantagenin kanssa on toiminut hienosti, meillä on yhteistyössä hyvä henki, Kunnaala kiittelee.

Suomalaiset ovat innokkaita kierrättäjiä puutarhoissaan

Kasvitrendit 2022 -raportin mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kierrättää jossain muodossa puutarhoissaan, parvekkeilla ja terasseilla. Suomalaisille tutuin kierrätysmuoto on kompostointi, jota tekee 33 prosenttia vastaajista. Toiseksi yleisintä on sadeveden käyttäminen kasteluun esimerkiksi keräämällä sadevettä tynnyreihin (31 %). Myös kasvien lisääminen siemenistä tai pistokkaista on monelle tuttua.

Monille tuottaa kuitenkin ongelmia huonovointisten kasvien pelastaminen. Noin puolet suomalaisista kertoo, ettei heillä ole riittävästi tietoa pelastaakseen kasvinsa, jos se kärsii esimerkiksi tuholaisista tai taudeista. Siksi on hyvä, että Suomesta löytyy myös Armi Kunnaalan tapaisia asiantuntijoita.

– Kasvien kanssa on hyvä muistaa, että kyse on elävästä asiasta. Kun kasvin ottaa kotiinsa, sen hoitoon kannattaa sitoutua, sille kannattaa antaa aikaa ja se kannattaa oppia tuntemaan. Samalla teet hyvinvointipalveluksen itsellesikin, sillä kasveista voi oppia valtavasti esimerkiksi läsnäolon taitoa, kuvailee Kunnaala.

– Kun eteeni tulee kärsivä kasvi, annan sen olla rauhassa pari päivää, sillä kaikenlainen siirtely yleensä rasittaa kasvia lisää. Tämän jälkeen annan kasville tarpeen mukaan vettä, tutkin kasvin ja karsin sekä leikkaan huonot pois. Samalla tarkistan juurien tilanteen ja vaihdan tarvittaessa kasvin isompaan ruukkuun tai lisään multaa. Jatkuvaan ylläpitoon riittää kasvin viikoittainen tarkistaminen ja kastelu sekä lannoitus tarpeen mukaan. Varsinkin talvella on iso vaara kastella kasveja liikaa, Kunnaala neuvoo.

Vinkkejä tuholaisten torjuntaan

  • Ennen kaikkea: ehkäise! Tarkasta kasvit huolellisesti (lehdet, multa ja varret) ja hoida heti ensimmäisten merkkien ilmaantuessa.
  • Pidä sairastuneet kasvit karanteenissa erillään muista kasveista.
  • Suihkuta tuholaisen tyypistä riippuen esimerkiksi saippuavedellä, vedellä ja saippualla laimennetulla neemivedellä tai veden ja saippuan kanssa sekoitetulla bikarbonaatilla.

Lue tarkemmin vinkkejä tuholaisten torjuntaan täältä.

Kasvitrendit 2022 -raportti

Plantagen esittelee tänä vuonna jo yhdettätoista kertaa Kasvitrendit-raporttinsa. Vuosittainen tutkimus on toteutettu yhteistyössä HUI Researchin kanssa ja se perustuu 1053 kuluttajan vastauksiin Suomessa, sekä valittujen asiantuntijoiden haastatteluihin. Norjassa ja Ruotsissa on toteutettu vastaavat kuluttajatutkimukset. Kasvitrendit 2022 on jaettu viiteen osaan, jotka julkaistaan kuluvan vuoden aikana. Tämän tiedotteen tutkimustulokset on poimittu raportilta ”Kestävä puutarha – lajirikas, ilmastoälykäs ja täynnä elämää”, jonka voit ladata täältä.