:ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT: Robo, Roope ja Rolle ovat vuoden 2022 suosikkinimet

Robo, Roope ja Rolle ovat vuonna 2022 nimettyjen robottiruohonleikkureiden suosituimmat nimet. Robon sai nimekseen 132 ruohonleikkuria. Roopeksi nimettiin 46 rouskuttajaa ja Rolle parturoi ainakin 30 suomalaisen kodin pihaa tänä kesänä.

Bosch ja Rakentaja.fi järjestivät robottiruohonleikkureiden nimikyselyn nyt ensimmäistä kertaa. Vastauksia tuli muutamassa viikossa yli 1 700 kappaletta.

– Suomalaiset todella ovat ottaneet robottiruohonleikkurit osaksi perhettä. Rakkaalle robottileikkurille annetaan nimi toisin kuin takavuosien koneille, jotka eivät olleet yhtä omatoimisia liikkeissään, sanoo Pasi Kivimaa Boschin markkinoinnista.

Selkeä trendi on kutsumanimen johtaminen robottiruohonleikkuri-sanasta tai samaa alkutavua tai alkukirjainta käyttävät nimet. Kahdeksan nimeä top-10-listalla alkavat r-kirjaimella.

–  Suurin osa robottiapurien suosituista kutsumanimistä ovat lyhyitä ja nasevia, sillä niitä käytetään kutsuttaessa robokaveria – vaikka tämä varsin harvoin vastaa kutsuun, kuvailee Pasi Kivimaa.

Suosittuja nimiryhmiä ovat myös roboleikkurin avuliaita ominaisuuksia kuvastavat nimet kuten Ahkera, Helpotuskone, Hovimestari, Jelppari, Pihapiika, Renki, Talkkari tai Anoppi. Kaikissa tapauksessa avulaisuus ei kuitenkaan korostu, vaan leikkurin nimi muistuttaa myös mahdollisista ongelmista. Listalle pääsivät nimittäin myös Källi, Kateissa, Karkuri, Konna ja Raivo.

Nimet ammentavat uutisista ja ajan ilmiöistä

Myös robottiruohonleikkurien nimet peilautuvat uutisiin ja tämän hetken tilanteeseen. Useammalla suomalaispihalla vaeltaa tänä kesänä Vladimir tai Mörkö ja ainakin yhdellä myös Maria Ohisalo. Sekä Vegaani että Vihrepiipertäjä pysynevät suosikkiniminä tulevinakin vuosina.

Suomalaisen nimiperinteen mukaisesti moni haluaa nimetä piha-apulaisensa kunnioittaen sen parhaita avuja ja kuvastaen sen ydintehtävää. Silppu, Silppuri, Syöppö, Rousku, Korsi-Keijo ja Arja Huriseva kertovat nimellään, mitä ovat tulleet pihalle tekemään. Pelkästään Ruoho-alkuisia nimiä annettiin yhteensä yli 70.

Seppo, Jorma ja Late – suomalaisen ruoholeikkuun luottokaarti

Suomalaisille ruohonleikkuu tai robotiikka on maskuliinista hommaa. Ylivoimaisesti eniten 1 700 nimen joukossa on miehen nimiä tai miehen nimiin viittaavia lempinimiä. Seppo, Jorma, Late ja Uolevi leikkaavat ruohoa kymmenissä suomalaiskodeissa.

Yksilöllisyyden korostuminen on näkynyt ihmisten nimivalinnoissa viimeisen 20 vuoden ajan. Sama ilmiö toistuu ruoholeikkureissa.

–  Ainakaan nämä leikkurit eivät mene sekaisin naapurin robottileikkurien kanssa: Kiertokankipaavo, Nurminaattori, Rasvantero ja Pintahiipiä, luettelee Boschin Pasi Kivimaa.

Top-10 robottiruoholeikkurien nimet 2022

  1. Robo 132
  2. Roope 46
  3. Rolle 30
  4. Rousku 25
  5. Robbe 19
  6. Late 19
  7. Seppo 18
  8. Rohmu 18
  9. Reiska 17
  10. Ruohis 17